Balın Faydaları

Deri
Bal, yaralarda doku büyümesini, kollajeni ve yeni kan damarlarını uyarabilir. Ayrıca nemi emebilir ve mikropları savuşturabilir. Balın antibakteriyel etkisi şekerler, düşük nem, glukonik asit (asidik bir ortam yaratan) ve hidrojen peroksit ile ilişkilendirilebilir. Baldaki nitrik oksit son ürünleri de faydalı olabilir.

Alerjiler
Saf balın polen izleriyle birlikte alınması, yerel havadaki alerjenlere karşı daha iyi bir tolerans oluşturmaya yardımcı olabilir.

Boğaz Ağrısı Ve Öksürük
Balın boğazı yatıştırdığı ve tıkanıklığı azalttığı söylenir. Büyük bir gözden geçirme, balın akut öksürük semptomları için hiçbir tedaviden daha iyi olduğu ve bazen de ticari öksürük şurupları kadar iyi olduğu sonucuna varmıştır.

Gastrointestinal Hastalık
Bal, hazımsızlığı ve diğer GI rahatsızlıklarını gidererek bağırsaktaki kötü bakterileri yok etmeye yardımcı olabilir. Ayrıca mide ülserlerine karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Egzersiz İyileşmesi
Bal, atletik performans, iyileşme ve kas büyümesini teşvik etme söz konusu olduğunda, hızla sindirilen karbonhidratların diğer biçimleri gibi davranır. Bal, yüksek fruktozlu mısır şurubu ile aynı miktarda fruktoza ve agave nektarından daha az fruktoza sahiptir (farklı bal çeşitleri, fruktoz içeriğinde biraz farklılık gösterir).

Bozuk Bal
Gıda güvenliği için balı 70 ila 80 F arasında hava geçirmez kaplarda saklayın.

Fermantasyon
Bal, maya hücreleri içerir. Balda %19’dan fazla su olduğunda maya hücreleri bölünür ve fermantasyon gerçekleşir.
Bu, arıcılar balı çok erken hasat ettiğinde veya bal saklama kabınıza su/tükürük geldiğinde olur. Bal bir gün sirke gibi kokarsa, fermente/fermente olmuştur.

Deli bal
Bazı ballar insanlar için zehirlidir. Bu “deli bal” genellikle kuzey yarımkürede orman gülleri, dağ defneleri, zakkum ve açelyalardan üretilen ballarda bulunur. Bu bitkilerin nektarı grayanotoksin (psikoaktif ve zehirli) içerebilir.
Neyse ki (arılar için değil bizim için), arılar filtreleme ajanı görevi görür ve kovana geri getirilen herhangi bir toksik kimyasal seviyesi, arıları insanlara ulaşmadan öldürür.

Yerel bal
Yerel olarak üretilen bal, ticari olarak karıştırılmış baldan daha fazla bakteri içerme eğilimindedir. Bunun nedeni muhtemelen yerel balın daha az işleme tabi tutulmasıdır.

Dişler
Bal, çürükler ve diş erozyonu için sofra şekeri, soda ve meyve suyu gibi kötü bir haberdir.

Bebekler
Clostridium botulinum (diğer adıyla botulizm) bakterilerinin bulunma potansiyeli nedeniyle bebekler (12 aylıktan küçük) baldan kaçınmalıdır. Genel olarak, yetişkinlerin daha sağlam sindirim sistemleri herhangi bir bakteriyi yok edebilir.

Alerji
Bal reaksiyonları nadirdir, yine de polen ve proteinler nedeniyle mümkündür.

Zehirli Çiçekler
Toksik bileşikler çiçekli bitkilerin %3’ünde bulunur ve yutulduğunda zararlıdır. Çiçek özelliği olmayan ticari bal karışımları, bu zararlı bileşiklerden daha fazlasını içerir.
Risk değerlendirmelerine göre, düzenli olarak çok fazla bal yediğinizi varsayarsak (günlük alım 15-25 gram), bu toksik bileşiklerin seviyeleri karaciğer sirozu, pulmoner hipertansiyon ve kanser gibi kronik hastalıklara neden olabilir.

Bal Ve Çevre
Çevresel açıdan bakıldığında, yerel kaynaklı bal, yüksek düzeyde işleme ve daha uzun taşıma mesafelerine maruz kalan ticari tatlandırıcılardan daha iyi bir seçimdir. Bu yüzden çayınıza tatlı bir şey koymanız gerekiyorsa, biraz yerel bal deneyin.
Bir tarifte bal kullanırken, diğer sıvıların miktarını her fincan bal için ¼ fincan azaltın ve kullanılan her fincan bal için ½ çay kaşığı kabartma tozu ekleyin. Çok fazla kızarmayı önlemek için fırının sıcaklığını 25 F azaltın.

Özet Ve Öneriler
Bal, mevcut tek tatlandırıcı olduğu için tarih boyunca kullanılmıştır.
Bal cildimiz, solunum sistemimiz ve sindirim sistemimiz için iyi olabilir. Antiseptik, antioksidan, antiinflamatuar, antibiyotik, antifungal, antibakteriyel ve prebiyotik özelliklere sahiptir.
Balın kimyasal olarak agave nektarı ve akçaağaç şurubu gibi diğer tatlandırıcılardan pek farkı yoktur. Hala şeker. Az kullanın.
Arılar, hem bal üreticileri hem de besin zincirlerinin kilit halkaları olarak önemlidir. Arılar sağlıklıysa, gıda sistemimiz de sağlıklıdır.
Bal kullanıyorsanız, kaynağınızı bilin. Yerel sürdürülebilir bal aldığınızdan emin değilseniz, başka bir tatlandırıcı daha iyi bir seçenek olabilir.

Yorum bırakın

Scroll to Top