Otomatik Mini Kuluçka Makinesi Rev.02 – 10.05.2014

Geçen sene yapmış olduğum buraya tıklayarak ulaşacağınız otomatik kuluçka makinesinden toplamda 3 defa olmak üzere:
1. defa 70 bıldırcın 2 keklik yükledim 52 Sağlıklı Bıldırcın çıkımı aldım.
2. defa 30 Tavuk yumurtası yükledim 14 Sağlıklı çıkım, 6 dölsüz, 10 Adet zayiat
3. defa 30 tavuk yumurtası yükledim ve 17 Sağlıklı çıkım ve 10 zayiat, 3 Cılk aldım

Yer sorunu ve yıllık çok fazla çıkım yapmadığım için buzdolabı gibi kapasiteli bir kuluçkalık yapmak istemiyordum ancak yaptığım çıkımların sonuçları benim için tatmin edici olmadığı gibi üzücüydü.

Bu sene kuluçkalıkta revizyon yapmaya karar kıldım. Sorunlarımı ele aldığımda öncelik nem sorunuydu. Bunun için öncelikle Yukarıdaki listeye ilave olarak Eforstar HD-11 ve soğuk buhar makinesi (Nem Nozülü) alarak, sigortaları ve anahtarları ile beraber Arızalı bir Power Suplay (Pc Güç Kaynağı) içine düzgünce montajladım. Kuluçka süresince kapağı açıp kapatmamak için kafes suluklarındaki şamandralı su musluğu ve yoğurt kasesi ile beraber Nem Nozülünü zemine yerleştirdim. Bu sayede suluk şamandrası Yoğurt kasesi içindeki nem nozülünün suyunu dışarıdaki su kabından bittikçe tazeleyecek.

Daha önce kapak üzerinde olan, power suplay kutusuna aldığım kontrol ünitesini yandan bir delik açarak saklama kabının yanına montajladım gayet şıkta durdu. Aynı zamanda kapak açılmasında vb işlemlerde bağlantıları da güvene almış olduk.

Isı konusunda herhangi bir sorun olmadığı için fanın önüne bağladığım tel rezistansta oluşacak herhangi bir sorun anında açılacak lamba 40W lık lamba haricinde çok fazla bir değişiklik yapmadım.
Aslında lambanın da gereksiz olduğunu düşünüyorum. Çünkü rezistansa giden gerilim oransal (PID Kontrollü) oluğu için, cihaz normal ısısına geldiğinde ısıyı sabit tutabilmek için %12 civarında voltaj ve güç gerilimi gönderiyor ki bu rezistansı ılık tutuyor kızdırmıyor bile. Ama yinede olası bir sorun için yedek lamba bağladım.

Çevirme sisteminde de herhangi bir sorun olmadığı için contorn30 ile yola devam ediyoruz.

Bu arada sayın Ali Alsay;

Nem ve temiz havanın makinanın her tarafına dağılımı içinde fan yukarda ortada ve üfleme yönü de yukarı olsa daha iyi olur.

demiş. Bunuda denedim ve yan duvarın orta kısmına ikinci bir fan koydum ancak bu defada içeride ciddi manada bir rüzgar sirkülasyonu oluşuyor. Saklama kabının iç alanı küçük olduğu için fan yumurtaların altında olduğu halde direkt yumurtalar rüzgara kapılacağından çıkımı olumsuz etkileyebileceğini düşünüyorum. Rezistans sebebi ile zaten kabinin her yanındaki ısı aynı.

Havalandırma konusunda ise açtığım deliklerin fazla gelmesi sebebi ile altta fanın arkasındaki deliklerin sayısını 3’e (3x8mm=2mm) , yukarıda kirli hava çıkışını sağlayan delikleride 2 ye (2x8mm=16mm) düşürdüm. Ama yinede bu konuda kararsızım. Havalandırma için Birkaç delik ve ikinci bir fan ilave etmelimiyim yoksa bu delikler ve fan yeterlimidir.

Şuan 2 gündür boşta çalıştırıyorum ve şu aşamada herhangi bir sorun görünmüyor.

Yorum bırakın

Scroll to Top