Kanatlılarda Probiyotik Kefir Kullanımı.

Bağırsak florası veya bağırsak mikrobiyotası, dengesizliği halinde vücutta zararlı etkileri olabilen karmaşık bir sistemi oluşturan mide-bağırsak kanalında yaşayan mikroorganizmalardır. Kanatlı Hayvanlarımızda Probiyotik kefir kullanımı bu açıdan önem arzetmektedir.

Bağırsaktaki faydalı bakterilerin patojenik olanlara yönelik ideal dengesi yüzde 85 iyi yüzde 15 kötü bakteri şeklindedir. Bu oranı muhafaza etmek bağırsak sağlığını en iyi seviyede tutmanın sırrıdır.

PROBİYOTİK VE KEFİR NEDİR?

Probiyotik, bağırsak mikrobiyel dengesini geliştirerek konakçı hayvanda yararlı etkiler oluşturan ve böylece hayvanların yemden yararlanmalarını artıran, ağız yoluyla veya yeme katılarak verilen canlı mikrobiyel maddelerdir.

Probiyotik preparatların 22-25 C’de ve kuru yerde depolanmaları gerekmektedir. Depolama sıcaklığı 300C’nin üzerine çıktığında bakteriler canlılıklarını kaybetmektedirler (Jones ve Thomas,1987).

Probiyotik mikroorganizmaların ortam koşullarına duyarlı olmalarından dolayı, depolanma koşullarına, yem işleme tekniklerine, karma yeme katılan yem katkı maddeleri ile etkileşimine, kullanılan taşıyıcının özelliğine ve ortamın pH’sına dikkat edilmelidir.

Bu sebeple daha kolay temin edilmesi ve depolama, saklama şartlarının daha kolay sağlanması amacıyla kefir de oldukça iyi bir alternatif olmaktadır..

KEFİR, BAĞIRSAK FLORASINI ONARARAK, BAĞIRSAK HAREKETLERİNİN DÜZENLİ OLARAK ÇALIŞMASINI SAĞLAR.

KEFİR NASIL, NE SIKLIKLA KULLANILIR?

• NORMAL ŞARTLARDA: İSHAL VE KABIZLIĞI ÖNLEMEK, SİNDİRİM SİSTEMİ DÜZENLENMESİ VE GELİŞİM İÇİN HAFTADA 1 VEYA 2 GÜN İÇME SUYUNA KOYULUR

• İLAÇ KULLANIMLARINDAN ÖNCE VEYA SONRA: 2-3 GÜN VERİLMESİ, BAĞIRSAK FLORASININ ONARILMASI VE KARACİĞERDE BİRİKEN TOKSİNLERİN TEMİZLENMESİNİ SAĞLAR.

5 LİTRE SUYA, 1 SU BARDAĞI KOYULARAK BİRGÜN BOYUNCA İÇMELERİ SAĞLANIR.

BİR GÜNDEN FAZLA SUDA KALMASI, ZARARLI MİKROORGANİZMALARIN ÜREMESİNE NEDEN OLABİLECEĞİNDEN TAVSİYE EDİLMEZ..

KEFİR YERİNE YOĞURT KULLANILABİLİR Mİ?

SİNDİRİM SİSTEMİNİ KORUYAN DİĞER DOĞAL ÜRÜNLER NELERDİR?

İyi bakterileri desteklemek için probiyotik bakımından zengin gıdalar verilir. Bunlar: Yoğurt, kefir ve lahana turşusudur.

1 Fermente gıdalar: Lahana turşusu, salamura sebzeler. Yıllar önce, buzdolabının ve modern işlenmiş gıdaların icadından önce, atalarımız bağırsak sağlığı ile ilgili bizimle aynı sorunlara sahip değillerdi. Çünkü onların diyetleri esasen fermente ve kültür gıdalarından oluşmaktaydı. Bu da vücuda bol miktarda faydalı bakteri sağlıyordu.

2 Kemik suyu: Bağırsağı iyileştirmeye yardımcı olur ve sağlıklı sindirimi teşvik eder. Kemik suyunda yer alan jelatin bir hidrofil koloittir. Mide özsuyunu içeren sıvıları çeker ve tutar, böylelikle de sindirimin düzgün bir şekilde yapılmasını destekler.

3 Tarçın: Sindirimi arttırır ve kan şekeri seviyesini dengeler.

4 Nane: Mideyi yatıştırıp mide-bağırsak kanalını rahatlatır.

5 Yeşil Sebzeler: Lif ve faydalı mineraller bakımından yüksek seviyede olan brokoli, lahana, karnabahar, kuşkonmaz vb…
KEFİRİN FAYDALARI

-Tavuklarınızda kabızlık ve ishal vakaları ortadan kalkar çünkü bağırsak florasını onararak, bağırsak hareketlerinin düzenli olarak çalışmasını sağlar.

-Yüksek oranda enerji verir. Tavuklarınızın yerlerinde duramadıklarını, kıpır kıpır olduklarını gözlemlersiniz.

-Horozlarınızda afrodizyak etki yapar yumurtalarda döl oranı artar.

-Sürekli ilaç ve antibiyotik kullanımı sonrası karaciğerde biriken toksinlerden hayvanlarınızın kurtulmalarını, karaciğerlerinin temizlenmesini sağlar.

-Sütten 10 kat fazla kalsiyuma sahip olduğu için civcivken verilmeye başlanılması durumunda kemik gelişimleri sağlam olur.

-Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için hayvanlarınız ya hiç hastalanmazlar, ya da hastalansalar bıle daha kısa surede ıyıleşirler.

-Yumurta kabuklarında incelme görülmez.

-Üst solunum yolları ve kanatlılarda görülen stresi ortadan kaldırır, azaltır.

-Enfeksiyonlu hastalıklara karşı iyi gelir.

-Tavuklarda stres sonucu ortaya çıkan yumurtlamama durumunu ortadan kaldırır, tavuğa güç kuvvet verir.

– Kanatlıların ayaklarında görülen mantar hastalıklarına iyi gelir.

-Vitamin, mineral ve protein desteği sağlar.

-Kesiklerin ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar.

-Sindirim esnasında protein sentezine olumlu yardım eder.

-Vücudun sıvı dengesini optimum seviyede tutar.

-Gençlik ve dinçlik duygusunun sürekliliğini sağlar.

-Cinsel fonksiyonların devamlılığında aktiflik kazandırır.

-Kas kasılmalarını ve krampları önler.

– Hastalığın oluşumunu ilk başlangıçtan itibaren hemen önler.

-Kaybolan vitaminleri geri alımında tam bir takviye sağlar.

-Zehirlenmelere karşı kanı temizler.

– Antibiyotik ilaçlar vücuttaki tüm vitaminleri ve bakterileri öldürdüğünden; doğal savunma ve savaş ordularını kurarak doğal antibiyotik görevi üstlenir.

-Antioksidan özellikleri ile hücre yenilenmesine katkı sağlar.

-Aşırı yıpranmayı ve yaşlanmayı yavaşlatır.

-Kemiklerin ve kasların güçlü kalmasına destek sağlar.

-Kronik güçsüzlüğe karşı kuvveti arttırır.

-100 g kefirde 0,04-0,12 mg A vitamini, 0,2-0,06 mg karotenoid, D vitamini, folik asit, niasin, pridoksin, riboflavin, tiamin, demir, iyot, kalsiyum. Diğer süt ürünleri gibi kefirin içinde de çok değerli proteinler vardır. B12, B1 ve K vitamini bakımdan da zengindir.

Kaynak : vermx-tr.com

Yorum bırakın

Scroll to Top