Kendi aracım olan Dacia Lodgy 1.5 dCi aracıma yönelik yaptığım araştırma, geliştirme, bakım ve onarımlar ile deneyimlerimi aktardığım kişisel notları burada bulabilirsiniz.
Elektronik ve Bilişim dünyası, Donanım, Yazılım, Network ile Web tasarımı ve Hosting üzerine yaptığım çalışma ve bu çalışmaların örnekleri. Burası dijital dünyayama açılan bir pencere.
Kendi başına kovan hazırlama, Arı, ana arı, ve arı ürünlerini üretme, besleme, koloni bakımı, arı ürünleri hasadı, arıcılık ekipmanlarının bakım ve onarım işlemlerini yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişi.
Kahvaltıdan ana ve ara öğüne kadar hemen hemen herzaman yenilen, pasta ve birçok tatlı ürünlerinde kullanılan, şifa kaynağı, içeriği vitamin ve mineral açısından zangin olan Bal nedir?
Arılar tarafından Petek ve süzme Bal başta olmak üzere, sağlık açısından yararlı olduğu kanıtlanmış onlarca farklı ürün bulunmaktadır. Bunlar nedir nasıl üretilir, nasıl tüketilir.
Arıcılık Hobim
Arıcılık benim için aslında yabancı olmayan bir terim. Çünkü çocukluğumda Babam kendi kovanlarını ve çıtalarını yaparak, yaparkende bize aşılayarak arıcığılı sevdirdi. O zamanlarda arı soktuğunda yüzüm gözüm şişerdi yine şişiyor. Ama bu hobi nasıl bir hobiyse acısıyla tatlısıyla insan bırakamıyor.
Bu hobi aslıda bulmaca gibi birşey benim nazarımda. Her defasında farklı birşeyle karşılaşmak, her kovan kapağını kaldırdığında yeni birşeyler öğrenmek, kısacası sürekli yeniliklerle dolu olması belkide cezbediyor beni.
Bu hobiye dair yaptığım araştırmalarımı, okuduklarımı ve teyitlediklerimide bir araya toplamak istedim sayfamda. Umarım sizler içinde faydalı olur.
Keyifli vakit geçirmeniz dileğimle.
Ömer Fatin YERLİKAYA
Teknik Arıcılık
Son dönemlerde kentten kırsala göçün artmasıyla birlikte, hobi arıcılığına olan ilgi de arttı. Arıcılığı ticari amaçla yapanlar kadar, hobi amaçlı gerçekleştiren kişiler de artık arıcılık tekniklerini araştırıp uygulamak istiyor.
Teknik arıcılık teknolojininde katkısıyla geçmişte olmadığı kadar yoğun rağbet görmeye başladı. Modern zamanın bütün olanaklarını kullanan bu arıcılık modelinde bilgi birikimine ek olarak istek, hedef ve takip de hiç kuşkusuz en önemli gereklilikler arasında yer alıyor. Arıcılık doğru yapıldığında, gerekli kalite ve miktarda bal üretebilmek kolaylaşıyor İster hobi isterseniz de ticari amaçlı arıcılık yapın, bu sayfalarda sizler için hazırladığımız bilgiler arıcılık tekniklerine dair aradığınız pek çok yanıtı bulmanızı sağlayabilir!
Arı ve Arıcılık Dünyası
- Arı Bakımında teşhis ve ipuçlarıArı bakımı ve sağlığı konusunda aslında arılarda sorun varsa sorunun ne olduğunu aslında kovan ve arı bize anlatmaktadır. Bunun içinde arıcılıkta iyi bir gözlemci olmak… Daha fazla okuyun: Arı Bakımında teşhis ve ipuçları
- Varroa ile Mücadele YöntemleriVarroa ile mücadele etmeden önce Varroa Nedir bunu bilmeliyiz. Bunun için Varroa Nedir başlıklı makaleyi okuyarak başlamamız, ve varroayı tanımamız gerekmektedir. Varroa ile mücadele zamanı: … Daha fazla okuyun: Varroa ile Mücadele Yöntemleri
- Varroa nedir, nasıl bulaşır?Varroa: Sadece bal arılarında bulunan, üreyebilmesi için bal arısı kurtçuklarına ihtiyacı olan, yaşamlarını arı kolonilerinde sürdüren ve arıcılığa en fazla zararı olan dış parazittir. Apis cerena’nın (Asya… Daha fazla okuyun: Varroa nedir, nasıl bulaşır?
- Arı ÜrünleriHem doğaya, hem de insanlara faydalı canlılar olan arılar, yaşam ve üretim döngülerinde kendilerinin ve yavrularının beslenmesi, kovanlarının korunması gibi amaçlarla birbirinden değerli ürünler ortaya… Daha fazla okuyun: Arı Ürünleri
- Balın FaydalarıDeriBal, yaralarda doku büyümesini, kollajeni ve yeni kan damarlarını uyarabilir. Ayrıca nemi emebilir ve mikropları savuşturabilir. Balın antibakteriyel etkisi şekerler, düşük nem, glukonik asit (asidik… Daha fazla okuyun: Balın Faydaları
- Bal Nedir?Bal tarih boyunca kullanılmış ve şu anda tüm dünyada tarımı yapılmaktadır. Arılar ekosistemde önemli bir rol oynar. Balı, sağlığı geliştiren antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinden yararlanarak… Daha fazla okuyun: Bal Nedir?
- Arıcı Kimdir?Arıcı kimdir? Arıcı; Meslek Standartları Kurumu’nun tanımına göre, kendi başına ve belirli bir süre zarfında, arılı kovan hazırlama, ana arı, oğul arı ve arı ürünleri… Daha fazla okuyun: Arıcı Kimdir?
- Arı Türleri ve IrklarıArılar büyüklük, renk, dil uzunluğu, vücudun kıl örtüsü, balmumu bezlerinin şekil ve büyüklüğü, kanat damar yapısı ve kanat büyüklüğü gibi morfolojik özelliklerle birbirlerinden ayrılırlar. Bu… Daha fazla okuyun: Arı Türleri ve Irkları
- Arılara bakım sırasında dikkat edilmesi gerekenlerArıcılık yapmaya karar veren kişi için kovan, arı ırkı, arıcılık yapılacak bölge ve arılık seçimi çok önemlidir. Ancak sağlık her şeyden de önce gelen bir olaydır. Bu nedenle arıcılık yapacak kişilerin arı alerjisi olup olmadığı saptanmalıdır. Bunun için en yakın bir sağlık kuruluşunda arı alerjisi testi yaptırmalıdırlar.
- Arıcılık TakvimiÜlkemizde genellikle şubat başı ve mart ayı sonunda aktif arıcılık sezonu başlamaktadır. Genellikle eylül ayında tüm yörelerimizde bal hasat işlemleri yapılmaktadır. Ancak bazı yörelerimizde yıl… Daha fazla okuyun: Arıcılık Takvimi
- Arıcılıkta Irk, Kovan ve Yer SeçimiKovan Seçimi Arı Irkı Seçimi Mevcut iklim şartlarına uyabilmelidir. Floranın uygun olduğu zamanda fazla bal yapmalıdır. Yavru büyütme yeteneği fazla olmalıdır. Oğul verme eğilimi düşük… Daha fazla okuyun: Arıcılıkta Irk, Kovan ve Yer Seçimi
- Arıcının Sağlığı ve İlkyardımArıcılık yapmaya karar veren kişi için kovan, arı ırkı, arıcılık yapılacak bölge ve arılık seçimi çok önemlidir. Ancak sağlık her şeyden de önce gelen bir olaydır. Bu nedenle arıcılık yapacak kişilerin arı alerjisi olup olmadığı saptanmalıdır. Bunun için en yakın bir sağlık kuruluşunda arı alerjisi testi yaptırmalıdırlar.
- Türkiye’de Arı ve ArıcılıkTürkiye’de 3.900 adedi endemik olan toplam 10.000 doğal bitki türü vardır. Ülkemiz 50 tanesi dominant nektarlı bitki olarak tanımlanan, yaklaşık 500 adet bal arıları için… Daha fazla okuyun: Türkiye’de Arı ve Arıcılık
- Dünyada Arıcılık ve Bal üretimiDünya’da arı varlığı ve bal verimi bakımından Hindistan ve Çin birinci sırada yer alırken, Türkiye ikinci sıradadır. Dünya ortalama bal verimi 20 kg/koloni’dir. Çin’de 33,… Daha fazla okuyun: Dünyada Arıcılık ve Bal üretimi
- Arı ve Arıcılığın TarihiBal arıları 100 milyon yıldır bal yapmaktadırlar. Arıcılığa ait tarihsel ilk bulgular, İspanya’nın Valenciakentinde yapılan kazılara göre MÖ 7.000 yıllarına dayanmaktadır. MÖ 3.000 yıllarında Mısır’da… Daha fazla okuyun: Arı ve Arıcılığın Tarihi
Ömer Fatin Yerlikaya kimdir?
Bolu Birlik Et Gıda A.Ş. de Muhasebeci, Köroğlu-Der Yon. Kur. Başk, Teknoloji bağımlısı, Bisiklet tutkunu, Arıcı, Amatör olta Balıkçısı, Akvarist ve Kanatlı dostu.