Brahma tavuğu melez bir ırktır. Malay ve Cochin ırklarının karışımından elde edilen Asya ırkı bir tavuk türüdür. Bu ırk üzerinde ki çalışmaların sonucunda söz konusu ırkın açık ve koyu renkli varyeteleri elde edilmiştir. Bu varyetelerin standart olarak değerlendirilmesi ise 1874 yılında olmuştur. 1923 senesinde sarı varyete Amerikan standartlarında değerlendirilmiştir.

Brahma cinsi yumurta tavuğunun ortalama canlı ağırlıkları horozlarda 5,4, tavuklarda ise 4,3 kilo olarak belirlenmiştir. Bu ağırlıklar açık renkli varyeteler için söz konusudur. Diğer varyetede ise deri renkleri sarı, yumurta kabuğu renklerinin kahverengi olduğu söylenebilir.
Brahma tavuğunun gösterişlidir. Gövde tüy yapısı fazla olan, paçalı ayakları bulunan bu tavuk cinsinin küçük bir ibiği ve sakalları bulunmaktadır. İri ve sakin görünüşlü olan bu tavuk cinsi hem sıcak hem de soğuk iklim şartlarına dayanabilirler. Yıllık ortalama 100-120 yumurta kapasitesine sahiptirler.
Brahma Tavuğunun Tarihçesi: Hindistanın ”Brahmaputra” bölgesine ait bir tavuk türüdür. Brahmaların bir orman tavuğu (Gallus Gigantus) ve Cochin ile yakından ilişkili olduğuna inanılıyor. İlk Brahmalar 1846 yılında Hindistan’dan Amerikaya getirilmiştir. Amerikaya getirilen Brahmalar ilk olarak kış mevsiminde dayanıklılığını yükseltmek ve yumurta tavuklarının kanlarını yenileyebilmek amacı doğrultusunda kullanılmıştır. Amerikaya ilk gelen Brahma Tavukları 6.5 kiloya kadar ulaşsa da son dönemde bu ağırlıklar yok denecek kadar azdır. American Poultry Association’s Standart of Perfection derneği Brahma tavuklarını ayrı bir ırk olarak kabul etmiştir.
Brahma Tavuğunun Huyları: Sakin ve arkadaş canlısı olup kümes ve sergi hayvanları olarak nitelendirilebilir. Uysal olmalarının yanında çok fazla korkuları da yoktur. Ayrıca uysal ve meraklı yapıları sebebi ile elden yem yedirmeye uygun olup çok kolay eğitilebilir, insanlar ve çocuklarla dostluk kurabilirler.
Brahma Tavuğunun Kabul Edilmiş Çeşitleri: Brahmalar ile ilgili en çok tartışılan konu renk konusudur. American Poultry Association’s Standart of Perfection kuruluşu sadece light, dark ve buff olarak isimlendirilen renkleri kabul etmektedir. Australian Poultry Association daha çok rengi kabul etmektedir bunlar dark, light, buff, black, blue, partridge, crele, barred bunlara örnektir.