Yumurtanın oluşumu ve Döllenmesi

Yumurtanın oluşumu ve Döllenmesi süreci Tavuğun horozla çiftleşmesi sonrası horozdan tavuğa aktarılan spermler yumurtalık kanalına 7 ila 10 gün arası bir sürede ulaşmasıyla başlar. Bu sebeple horozu olmayan bir tavuk horoz ile çiftleştikten 10 gün sonra döllü yumurta yumurtlamaya başlar.

Yumurtanın döllenmesi ve yumurtlanması

  • Tavuğun yumurtalığında tavuğun her bir üreme hücresi yumurta sarısı geliştirir. Yumurta sarısı uygun büyüklüğe geldiğinde yumurtalığın dışında kalan yumurtalık kanalına aktarılır.
  • Yumurtalık kanalında yumurta sarısı 10 ila 20 dakika arası bekler. Bu süre içinde döllenir. Horozun üreme hücresini taşıyan sperm burada yumurta sarısının zarından geçerek tavuğun üreme hücresi ile birleşerek zigot oluşur. Bu zigot tek bir hücredir. Bundan civciv oluşacaktır. Zigot hücresi, vücut ısısının etkisiyle bölünerek çoğalmaya başlar. Bölünmelerin başlamasından itibaren artık embriyo oluşmaya başlar. Tavuk yumurtladıktan sonra yumurta uygun sıcaklığa ulaşmadığında embriyonun gelişimi durur.
  • Daha sonra Magnum(yumurta kanalındaki bölümün adı) adlı bölüme geçerek burada yaklaşık 3 saatlik bir süreçte yumurta sarısının çevresinde yumurta akı oluşur.
  • Yumurta akı ile çevrelenen yumurta, yaklaşık 1,5 saatlik bir süreçle “isthmus” adlı dar kanaldan geçerek iç ve dış zarlarla kaplanır. Yumurta bilinen elips şeklini almıştır.
  • Gelişim evrelerini tamamlayan yumurta, kabuk geliştiren “bez” bölümü içinde 18-20 saat kadar bekler. Bu sürede dış yüzeyi kabukla kaplanmış olur. Yumurta artık yumurtlanmaya hazırdır.

Yumurta sarısının döllenmesi ile başlayan süreçten itibaren tavuğun yumurtaladığı süre; beslenme şekli, tavuğun aldığı gün ışığına ve iklim şartlarına da bağlı olarak değişmekle beraber normal şartlarda 18 ila 30 saattir.

Yorum bırakın

Scroll to Top