
Birçok ilan sitesinde baharın gelmesiyle birlikte kuluçkalık yumurta ilanı arttı ve kuluçka makinaları siftahlarını yapmaya başladı. Ancak kuluçkalık yumurta temininde ve biriktirilmesinde gerek çıkım oranını artırmak gerekse kaliteli hayvanlar elde etmek için bazı hususlara dikkat etmek gerekir.
Eğer ki yumurtayı satın alma yolu ile temin etmek istiyorsak alışveriş yapacağımız kişinin güvenilir kiş olmasına dikkat etmeliyiz çünkü günümüzde bu sektörde de dolandırıcılar arttı. Daha sonra damızlıkların fotoğraf veya videolarını istemeli ve çevresinde tanıdığımız kanatlı sever var ise bu kişi hakkında bilgi edinmeliyiz. Ayrıca yumurta temin edeceğimiz kişinin yumurta saklama yani bekletme koşullarını yerine getirdiğinden emin olmalıyız.
Peki kuluçkalık yumurtalar nasıl biriktirilmeli ve seçilmeli? İlk olarak kuluçkaya seçilecek yumurtalar döl oranın yüksek olması için tüy döneminden sonra biriktirilmelidir. Ayrıca kümesimizde veya yumurta temin edeceğimiz kümesteki hayvanların horoz ve tavuk oranlarının en kötü şartlarda 6 tavuğa 1 horoz düşecek şekilde olmasına dikkat edilmelidir. Bu iki durum sayesinde döl veriminde yüksek yüzdelere ulaşabiliriz.
Yumurtaların temizliği kuluçkalık yumurtalardaki bir diğer önemli husustur. Yumurtaların kirlenmemesi için anaç tavukların bulunduğu kümesin zemini sürekli kuru tutulmalıdır böylece tavuğumuzun ayaklarından yumurtanın çamur veya pislik olmasını engelleyebiliriz. Follukların içinin temiz saman veya talaşlarla doldurulması ve hayvanların tüneklerinden uzak bir yerde olası yumurtaların pisliğe bulaşmasını önleyecektir.
Yumurta çatlamalarını önlemek için folluklara içine saman ot ve talaş benzeri malzeme koymalı ve biriken yumurtaların birbirine değerek kırılmaması için hemen toplanmalıdır.
Gelelim yumurtaların bekleme süresine bu süre mevsime göre değişiklik gösterebilir kış aylarında 10 gün yaz aylarında 5 günden fazla olmamalıdır. Bu sürenin uzaması çıkım oranıyla ters orantılı şekilde devam edecektir.
Beklemeye alınacak yumurtalar sivri ucu aşağıya gelecek şekilde eğer mümkünse 10 ile 18 derece arasında günde bir defa hareket ettirilerek güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde bekletilmelidir. Yumurtalar kesinlikle buzdolabı ve benzeri soğutuculara konularak bekletilmemelidir. Çünkü düşük dereceli sıcaklıklarda yumurtadaki yapı donarak ölecektir.
Kargo ve benzeri şekilde yolculuk geçirmiş yumurtalar eğerki çok uzun süre beklememiş ise bir gün dinlenmeye alınarak bekletilmeli daha sonra kuluçkaya verilmelidir.
Son olarak yumurtalar kesinlikle yıkanarak bekletilmemelidir. Eğer ki yumurtalar kirli ise gözeneklerini açmak için ılık bir suya bir miktar tuz konularak gözeneklerin açılması sağlanmalı ve iyice kurulanarak kuluçkaya konulmalıdır. Ayrıca yumurtaları dezenfekte etmek için sprey şeklinde dezenfekte ürünlerde satılmakta bunlarda hijyen amaçlı kullanılabilir.
Tabi ki tün bunların yanında yaratıcının payını da unutmayarak besmele ve hayırlı dualarla yumurtamızı yaşam serüvenine sunmalıyız.
Hayırlı ve bol çıkımlar.

