Civciv Bakımı

Civciv: Evcil ve yabani kanatlı hayvanların bir kısmının , kuluçkadan ( yumurtadan ) yeni çıkmış yavrularına civciv denir. Bir haftalık olana kadar olan kanatlı yavrularının ismi civciv olarak geçer. Bir haftalıktan sonra isimler hayvanların yaşama biçimine ve yerine göre adlandırılır.

Apartman katı evde civciv bakımı düşünmeyin. Evde civciv bakımı sonuçta hem sizi hem de çocuğunuzu üzecektir. Pazardan alınıp evde civciv bakımı yapılarak yetiştirmek oldukça zordur. Hatta imkan dışıdır. Sonuçta evdeki civciv ölecektir. Bence sizi üzecek, evde civciv bakımından vazgeçseniz iyi olur. Civcivin de bir canı olduğunu düşünün. Bahçeli müstakil eviniz var, tavuk yetiştirmeye uygun durumda ise, belki düşünülebilir.

Biz burada tavuk civcivi olarak düşünürsek, Bir haftalıktan sonra piliç deyimi kullanılmaktadır. Tavuk yetiştirilme amacına göre ana grup olarak ikiye ayrılmaktadır .

1 – Yumurta tavuğu Civcivi

2 – Etlik Piliçlerde broiler civcivi

Yumurta tavuğu civciv bakımı, broiler civciv bakımı ile yakın olmakla beraber birbirlerinden ayrılırlar.

Yumurta Tavuğu Civciv Bakımı:

Civciv üretimi sektör olarak ayrıldığından, yumurta civcivi üreten işletmeler vardır . Bu işletmelerden yumurta yönlü civciv bakımı ayrı bir yöntemle gerçekleşmektedir.

Yumurta civcivi büyütme ya yerde yapılmakta yada civciv kafesi içerisine alınarak yetiştirilmektedir. Bunların en yaygını civciv kafesi kullanılarak yapılan civciv büyütmesidir. Ne şekilde olursa olsun civciv ortamı bir günlükten yedi günlüğe kadar kümes veya civciv kafesi içerisindeki sıcaklık değerleri şöyle olmalıdır.

* Birinci Gün 35 derece sıcaklık

* İkinci gün 34 derece sıcaklık

Üçüncü gün 33 derece sıcaklık

* Dört ve yedinci gün 32 derece sıcaklık

Olmalıdır. Havalandırma muntazam olmalı kümeste uzun bir periyot kalacağından bakımı ona göre yapılmalıdır. Hem yerde ve hem de civciv kafesi içerisinde civciv yetiştiriciliği özenle bakılmalı ve beslenmelidir.

Civciv Bakımında Yem Su ve Işığın Önemi:

Yumurta yönlü civciv yetiştiriciliğinde civciv yemi etlik civciv yemi ile ayrı ayrıdır. Yumurta yönlü civciv yemi üretimi itina ile yapılmalıdır. Civciv bakımında yem gibi suyunda önemi vardır. Yeterince civciv suluğu bulundurulmalıdır.

Civciv bakımında ışığında önemi büyüktür. Ortalama olarak  bir metre kareye 1 , 5 wat ışık hesap edilerek ışıklandırma yapılmalıdır. Civciv döneminde ışıklandırmaya dikkat edilmez ise sonrasında bazı problemler görülebilir.

Etlik Piliç veya Broiler Civciv Bakımı:

Kuluçkadan çıkan etlik civciv, Etlik piliç olarak yetiştirileceği için bakım, beslenmesi ve aşı ile ilaç uygulanması farklıdır.

Etlik civciv kuluçkadan çıkar çıkmaz cinsiyet ayrımı yapıldıktan sonra günlük olarak titizlikle hazırlanmış etlik piliç kümeslerine yerleştirilir.

Etlik civcivin, etlik piliç olarak kesimhaneye gidene kadarki bulunduğu ortam faktörlerini dikkate almakta fayda vardır. Bu faktörleri ISI, IŞIK, HAVALANDIRMA, KÜMES İÇİ NEM ve KÜMESTEKİ HAYVAN SAYISI olarak sıralayabiliriz.

Kümeste Isı:

Kümese günlük gelmiş olan etlik civciv özel altlıkla hazırlanan kümesin, perde sistemi ile bölünerek veya daraltılarak 35 C sıcaklıkta bulundurulmalıdır. Etlik civcivler büyüdükçe perde sistemi ortadan kaldırılır. Kesime gidene kadar Etlik pilicin yetişmesinde kümes içi sıcaklığı kısaca şu şekilde olmalıdır.

Civciv bakımı olarak ilk günlerde ortam sıcaklığı şu şekilde olmalıdır.

1 . Gün 35 C

2 . Gün 34

3 . Gün 33

4 . 4 – 7 Gün 32 C sıcaklıkta olmalıdır .

Yumurta civcivi ve broiler civciv olarak düşündüğümüz zaman bu civcivlerin beslenmesi de ayrı ayrıdır. Yumurta civciv yemi ile broiler civciv yemi ayrı üretilmektedir.

Civciv Yemi:

Civciv yemi civciv üretimi için önemlidir. Gerek etlik gerekse yumurta civcivi üreten firmalar civciv yemi ile ilgili üretecekleri civcivin özelliğine göre yem üretilmesini beyan etmek zorundadır. Civciv verimi ve yaşam koşulları için bu önemlidir.

Civciv Bakımı bu kadar labirenti olan bir ortamda, evde civciv bakımını zorlaştırmaktadır. Evde civciv bakımı zordur, uğraş ister, en önemlisi civciv ölümü insanı yıkar. Onun için civcivi ortamında yetiştiriniz. Toplum olarak daha da mutlu oluruz.

Yorum bırakın

Scroll to Top